''İstanbul'da yaşıyorum, ama İstanbul'u yaşayamıyorum galiba.'' Bu düşüncenin oluşmasıyla ve artık yavaş yavaş da olsa havaların ısınmasıyla birlikte İstanbul gezilerime başladım. Bu gezinin ilk durağı ise Doğu Roma döneminde yapılmış olan ve bu kadar zaman geçmesine rağmen hala muhteşem kalmayı başaran Kariye Müzesi oldu.
İlk başta burayı tercih etmemin sebebi yaklaşık bir sene önce dershaneden dönüşte buranın tabelasını görüp merak etmem ancak bir türlü zaman bulamamdı. Kariye Müzesi, Edirnekapı'da. Otobüsten indikten sonra tabelaları takip ederek ve sorarak kolayca buldum. Müzeye doğru yol alırken solda kalan evler de çok hoşuma gitti doğrusu.
Khora Manastırı'nın merkezi olarak Doğu Romalılar tarafından İsa'ya adanmış kilisedir. Konstantin yani İstanbul surlarının dışında kaldığı için Khora denilmiş.(Khora, Grekçe ''kırsal alan'' ya da ''kent dışı'' anlamına geliyor.) Aynı şekilde Kariye ise Arapça ''kar'' kelimesinden gelmekte olup ''çukur demekmiş. Yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte kilisede, mozaik ve fresklerle İsa'nın yaşamı anlatılır.
2.Bayezid zamanında Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrilmiş ve minare eklenmiş. İslam'da ibadethanelerde resim yasak olduğundan mozaikler koruyucu bir sıva ile kapatılmış. Böylece mozaikler saklanmış ve tamamen kaybolmamış oldu. 1945'te müzeye çevrilip, 1947'de mozaikler gün yüzüne çıkartılmaya başlanmış ve bu sayede asırlar önce yapılmış olmasına rağmen mozaik ve freskleri inceleyebiliyoruz.
Tepede incelenecek sürekli yeni şeylerin olması çok güzeldi, ancak bazı mozaik ve fresklerin ne anlama geldiğini de öğrenmezsem olmazdı ;
Bu Hz. İsa'ya ilk inanan Havari Aziz Petrus Mozaiği. Sol elinde cennetin anahtarı, sağ elinde ise yazı rulosu tasvir edilmiş. Başının iki yanında adı yazılı.
Diriliş(Anastasis)
Bu, Kurucunun İthaf Mozaiği. Mimar Theodoros Metokhites’in kilisenin maketini Hz. İsa'ya sunuşu anlatılır.
En çok dikkatimi çeken ise bu tavus kuşuydu.
Çok fazla hikaye var bu mozaiklerde. O yüzden hepsini ekleyemiyorum ama müzenin sitesinde ne anlama geldikleri açıklanmış. Restore edildiğinden bir kısmı kapalıydı. Bu yüzden tamamını gezemedim maalesef. En yakın zamanda tüm kapılarını açman dileğiyle...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder